Kultura

Vaříme pivo Květ Evropy k prvním narozeninám portálu

Doposud jediný portál o Vratislavi v českém jazyce zanedlouho oslaví své první narozeniny, a proto se jeho tvůrci a fanoušci rozhodli uvařit pivo Květ Evropy. Díky odbornému vedení Michała Łojewského, majitele firmy Twój Browar a Darka Dąbrowského, který řídí létající polsko-český pivovar Pol A Czech, se to jistě podaří.

Michał vede velkoobchod a e-shop se vším, co potřebujete, pokud si chcete založit vlastní minipivovar. Jak sám říká, je to mnohem jednoduší a také levnější, než se mnozí lidé domnívají. Na začátek potřebujeme nádobu na fermentaci, hustoměr, teploměr a velký hrnec. V domácích podmínkách je nejvhodnější vyrábět pivo technologií svrchního kvašení, protože nevyžaduje stálou nízkou teplotu, jako například spodně kvašené světlé ležáky. Fermentační proces v případě svrchně kvašených piv probíhá v teplotním rozmezí 15-20 °C.

Darek vyrábí svrchně kvašené pivo také ve svém létajícím pivovaru Pol A Czech. Připravil například výborné pivo Rudy 102, což je polotmavé pivo s jedinečnou chmelovou vůní. Jeho pivovar je polsko-český, protože receptury většinou připravuje ve Vratislavi, pivo vaří v Žamberku a prodává ho na obou stranách hranice.

Na našem setkání Czeski z pianką ve Vratislavi, 25. října, budeme vařit pivo typu AIPA – tedy světlé chmelené pivo, podle receptury, kterou speciálně pro nás připraví Michał Łojewski. Pivo budeme vařit několik hodin – ale rozhodně se u toho nebudeme nudit, protože kromě tradičních rozhovorů o tom, jak to chodí v Polsku, a jak v České republice, bude probíhat soutěž o nejhezčí a nejoriginálnější etiketu našeho piva. Pivo pak bude v bezpečí, na utajeném místě, fermentovat až do našeho posledního setkání v roce 2016, kdy oslavíme narozeniny portálu o Vratislavi Květevropy.cz.

Více informací o naší akci naleznete na našem fb Wroclaw Kvet Evropy.

Dole ve fotogalerii si prohlédněte, jak vypadá Michałův obchod – má tam samé zajímavé věci. 

 

1
2
3
4
5
6

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz