Kultura

Letní rezidence: Warhol, Haring a Beuys v nově otevřeném muzeu moderního umění

Sběratel Erich Marx vytvořil jednu z nejvýznamnějších kolekcí umění evropského a amerického malířství 2. poloviny 20. století. Nyní ji vlivná berlínská galerie Hamburger Bahnhof propůjčila do Vratislavi. V nově otevřeném prostoru národního muzea – Pavilonu čtyřech kupolí, můžeme shlédnout práce Andy Warhola, Keitha Haringa nebo Josepha Beyuse.

Tato výstava uspořádaná v jednom z křídel krásné modernistické budovy architekta Hanse Poelziga je, podle organizátorů Evropského hlavního města kultury 2016, jednou z nejdůležitějších událostí ve výtvarném umění v tomto roce. Erich Marx, jehož autoportrét od Andyho Warhola je součástí výstavy, se v rámci své sběratelské vášně věnuje především umění 50. – 70. let. V jeho sbírkách nalezneme postmodernistická díla reflektující stav člověka a společnosti pod vlivem popkultury, globalismu a konzumu.

Na výstavě nazvané Letní rezidence/Summer Rental můžeme až do zimy vidět sérii Warholových tisků Krávy, jednu z proslulých Marilyn nebo velkoformátové plátno Kamufláž. Nejen milovníkům umění jsou také povědomá díla Keitha Haringa – ve Čtyřech kupolích je k vidění plátno z roku 1983.

Na výstavu doporučujeme jít s otevřenou hlavou a, pokud budou díla nudit, obdivovat neopakovatelné prostory galerie. Pokud jste již navštívili Hamburger Bahnhof v Berlíně, může vás výstava trochu zklamat. Ale i přesto – podobnou sbírku v celém Polsku nenajdete, takže stojí za to, se na výstavu vypravit.

Výstava probíhá od 23. srpna 2016 do 22. ledna 2017.

Otevřeno: út, čt: 10:00-17:00, st: 9:00-17:00, so: 10:00-20:00, ne: 10:00-18:00. Vstupné 20 PLN, zlevněné 15 PLN, další informace na oficiální webové stránce: pawilonczterechkopul.pl

  

marx1
marx2
marx3
marx4

 

 

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz