Kultura

Pocítit Vratislavské Flow

Půl roku Hlavního města kultury Vratislav je za námi. První pololetí tohoto roku tolik významného pro město a jeho obyvatele symbolicky uzavřela 11. června performance Flow na řece Odře. Organizovalo ji 600 lidí, vystoupilo na ni 300 umělců a řekou proplulo 45 lodí.

Byl to večer, na který se nezapomíná. V srdci města, na řece Odře, mezi Tumským ostrovem a nábřežím Dunikowského se odehrála velkolepá performance, během které zazněla Vratislavská kantáta napsaná speciálně k této příležitosti. Jejími autory jsou čtyři mladí skladatelé z České republiky, Polska, Izraele a Německa: Jiří Kabát, Adam Porębski, Udi Perlman a Amir Shpilman. Kantáta doprovázená světelnou show na historických budovách provedla posluchače dějinami města od Výmarské republiky, přes události druhé světové války, obnovení z 80% zničeného města až po povodeň v roce 1997.

Kantátu v provedení symfonického orchestru složeného z hudebníků čtyřech států poslouchaly stovky vratislavanů, kteří mohli vše pozorovat z nově opravených bulvárů nad řekou. Efektní byly zejména plachetnice, které osvětlené proplovaly během performance po Odře. Tvůrci využili také videomapping, díky němuž změnili katedrálu, stavby na ostrovech a celý Tumský břeh na místo, kde se odehrávaly dějiny města. Vše zakončil krátký ohňostroj.

Za performance Hlavního města kultury je zodpovědný Chris Baldwin, který opět ukázal, že umí zorganizovat velkolepou událost s pompou, ale bez kýče. Důležité je také poznamenat, že klade důraz na zapojení občanů do svých performance a tak se na organizaci této akce podílely stovky dobrovolníků, herců, hudebníků, pouličních umělců ale také třeba vězňů, kteří se zapojili již do performance zahájení Hlavního města kultury.

Třetí velká performance v rámci Evropského hlavního města Vratislav bude závěrečný ceremoniál, který se bude konat na začátku prosince.

 

1
2
3
4
5
7
8
9

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz