Kultura

David Alfik Dewetter přijíždí do Vratislavi s českými hudebníky

David Alfik Dewetter je český hudebník, který působí v Praze v klubu Kocour, kde pracuje jako zvukař a dramaturg. Organizuje cyklus koncertů Zašití písničkáři. Oblíbil si Vratislav, kam pravidelně jezdí koncertovat se svými českými hosty, zdejší publikum mohlo díky němu poznat Hynka Kočího, Tomáše J Holého, Petra „Bubáka“ Bubláka. Před koncertem Zdenka Bartáka a Milana Kramaroviče jsme si s Davidem povídali o jeho plánech.

Kolikrát si byl ve Vratislavi a proč sem jezdíš?

Vracím se sem rád a nejvíce mě těší místní publikum, protože je otevřené a vnímavé. Teď jsem tady po čtvrté, ale poprvé nejen proto, abych hrál, ale i na výlet. Chtěl jsem se projít po městě, zkontrolovat místní dívky, sníst guláš a ochutnat místní pivo. A neříkej, že jsem hudebník. Kamarád Matěj mi radil, že lepší je majitel hračkářství. Dycinky.

A ty jsi majitel hračkářství?

Ne, proč se ptáš?

Kdy jsi byl ve Vratislavi poprvé?

Našel jsem klub na internetu a poprvé, když jsem sem jel, jsem opravdu nevěděl, co od toho čekat. Měl jsem pořádnou trému, protože to byl můj první koncert v zahraničí a zároveň první výlet do Polska. Abych sem nemusel sám, tak jsem přemluvil Hynka Kočího, aby jel se mnou, že se spolu v případě nebezpečí lépe ubráníme. Ale když jsme dorazili do klubu Pieśniarze, rychle jsme zjistili, že se tady můžeme cítit jako doma.

S kým jsi přijel do Vratislavi tentokrát?

Tentokrát se vratislavskému publiku představí Zdenek Barták a Milan Kramarovič, což jsou dva výborní muzikanti, se kterými jezdím na koncerty již několik let. Jejich hudbu mám rád, protože je to sice folk, ale s bigbítovými kořeny.

Znáš někoho z Polské hudební scény?

Znám AGU, v Čechách žijící polskou písničkářku s velmi originální tvorbou. Má jedinou kytaru, ale plný batoh různých krabiček – díky jedné kytaře vytvoří spoustu hudby, jako by tam hrála celá kapela. V Čechách ji máme rádi, objevuje se nejen na koncertech, ale nyní i na festivalech.

Jak probíhají koncerty Zašitých písničkářů?

Jedná se o písničkářské pořady postavené jako open mic, takže může vystoupit i někdo z publika a zahrát. Kromě toho se tam snažím vždycky pozvat 3 nebo 4 muzikanty, kteří jsou každý jiný. Díky tomu publikum uslyší během jednoho večera třeba trampskou hudbu, bigbít i punk. Rád bych k nám také pozval muzikanty z Vratislavi.

Co plánuješ na příští návštěvu Vratislavi?

Objevil jsem ve Vratislavi místo, které mě zcela uchvátilo – je to sochařská dílna a zároveň squat. Je to tam nepopsatelné a zvu laskavého čtenáře stránky Kvetevropy, aby se sem přišel v létě podívat, protože mám v plánu sem pozvat české hudebníky a několik dnů zde prožít a natočit desku. Postavím zde v létě provizorní nahrávací studio. S kamarády hudebníky si nebudeme nic připravovat, jen si otevřeme místní samohonku, rozbalíme kytary, bubny, piano a kdovíco ještě. A tak vznikne deska, na které budou možná dvě a možná dvacet písniček. Na konci uděláme koncert a poté, co desku vydáme, to sem přijedeme pokřtít.

 

1
2
3

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz