Kultura

Figarova svatba v interpretaci hostů Mozartovské akademie

Figarova svatba byla vyvrcholením a zároveň závěrečným koncertem Mozartovské akademie, v rámci které se tvůrci z různých států intenzivně zabývají dílem slavného klasicistního skladatele a připravují svou interpretaci vybraného díla. Ve Vratislavi se podobná setkání umělců nad díly velkých mistrů již konala v minulých ročnících akademie, které byly věnovány dílu Georga Fridricha Händela a Johanna Sebastiana Bacha.

Během Mozartovské akademie hudebníci představili Mozartovo dílo v sedmi vystoupeních. Na zahajovacím koncertu zahrála na housle Stradivarius z roku 1704 nesoucí jméno Sleeping Beauty vynikající německá houslistka Isabelle Faust. V několika koncertech také vystoupil Vratislavský barokní orchestr, jehož členové hrající na historických hudebních nástrojích se zabývají skladbami od raného baroka do období romantismu.

Figarova svatba, která byla v rámci Mozartovské akademie uvedena bez inscenace, patří k Mozartovým vrcholným dílům a zároveň k nejoblíbenějším a nejhranějším operám. Stejně jako u dalších svých děl, Mozart nesklidil zaslouženou chválu během premiéry v roce 1786 ve svém rodném Rakousku, ale až později v Praze. Zde proběhla premiéra v témže roce, co ve Vídni. V Čechách byla Figarova svatba přijata s nadšením. Údajně po premiéře Mozart slyšel v pekařství, jak učedníci pohvizdují slavnou Figarovu árii Non più andrai farfallone.

Figarova svatba patří do žánru komické opery vycházející z italské tradice opery buffa. Představuje několik hodin ze života sluhy Figara, který se touží oženit s děvečkou Zuzanou, jejich vzájemné lásce však nepřeje žárlivý hrabě, který po Zuzaně touží a usmyslí si vyslat Figara jako posla pryč z panství. Dynamický děj je plný zvratů, omylů a překvapení. Autor libreta Lorenzo da Ponte měl podobně neklidného ducha jako sám Mozart a tvrdí se, že těmto dvěma autorům se výborně spolupracovalo a libreto ideálně souzní s hudební složkou opery.

Operu Figarova svatba doprovodil barokní orchestr pod vedením světově proslulého dirigenta Giovanniho Antoniniho, který se ve své tvorbě soustředí na barokní a klasicistní hudbu – je zakládajícím členem barokního orchestru l Giardino Armonico, který vede od roku 1989. V hlavní roli Figara se představil João Fernandes, který je považován za jednoho z nejlepších interpretů barokního repertoáru. V roli Zuzany vystoupila Veronica Cangemi, hraběnky – Olga Pasiecznik a hraběte – Christian Senn.

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz