Sport

Královna sportu ve Vratislavi - Kroket v parcích Środmiescie

Mnoho sportů si přisuzuje přívlastek „král sportu”. Dostát tomuto přívlastku vyžaduje sílu, agresivitu, někdy až bezpáteřní rivalitu. Jeden sport však o tento přívlastek neusiluje a honosí se tak titulem jiným - královna sportu. Kroket je sportem s elegancí sobě vlastní, sportem, při kterém se lidé potkávají, při kterém tráví společné chvíle. Sportem, kde vítězí myšlenka nad hrubou silou, kde fyzická dovednost je jen jedním z klíčů vítězů. PO POLSKU

Kroket se vyvinul z oblíbené hry 16. a 17. století Paille-Maill, při které se rovněž odbíjely dřevěné koule dřevěnou palicí. Na rozdíl od této hry se však kroket hraje především na travnatém povrchu a svůj největší rozkvět prožila tato hra v 19. století, kdy byla velice vyhledávanou zábavou francouzské střední třídy a irskými turisty byl následně přenesen na britské ostrovy. Kroket však není jen volnočasovou zábavou, nýbrž opravdovým sportem, dokonce sportem olympijským. Turnaj v kroketu se hrál na Letních olympijských hrách v roce 1900 a zúčastnilo se ho sedm mužů a tři ženy, z celkového počtu deseti hráčů jich devět pocházelo z Francie, poslední byl Belgičan. Není také bez zajímavosti, že slovutný wimbledonský klub, který v dnešních dnech hostí nejstarší tenisový turnaj světa Wimbledon, se celým názvem jmenuje All England Lawn Tennis and Croquet Club. Jeho patronkou je pak přímo anglická královna Alžběta II. a prezidentem od roku 1969 Jeho královská výsost Princ Edward.

V poválečném období začíná kroket znovu získávat na své dávné slávě, pomalu se rozšiřuje mimo typické oblasti anglosaských a frankofonních zemí a postupně dobývá střední Evropu. Pevně věříme, že tento sport si získá i srdce Poláků. Prvním krokem na této cestě je naše iniciativa na založení prvního kroketového klubu v Polsku - vratislavského kroketu WroKro. Jsme nesmírně rádi, že se náš projekt na popularizaci kroketu umístil mezi téměř sty projekty na třetím místě v rámci vratislavských mikrograntů a od září tak můžeme koncepčně představovat kroket Vratislavanům v krásných parcích na Środmiescie (viz. mapka níže).

Kouzlo kroketu tak budete moci zažít na vlastní kůži v následujících termínech na následujících místech:

6. 9. 2016 Park St. Tołpy
10. 9. 2016 Park St. Staszica
13. 9. 2016 Park J. Słowackiego
17. 9. 2016 Wzgórze Słowiańskie
24.9. 2016 Wyspa Słodowa

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz