Kultura

Made in Europe: 25 let ceny Miese van der Rohe

Architektura je jednou z oblastí, jejíž vliv na lidský život je často opomíjen. Dnes většina Evropanů žije ve městech, aniž by si všimla, jak se proměňuje urbanistická koncepce míst, ve kterých pracují a tráví volný čas. Architektura nás ale obklopuje neustále a její kvalita přímo ovlivňuje naší životní úroveň a spokojenost ze života. Pro zvýšení povědomí o současné architektuře a nových přístupech k urbanistickým řešením vyhlašuje Nadace Miese van der Rohe z Barcelony bienální cenu za nejlepší architektonickou realizaci. Komise hledá nejlepší dílo mezi všemi druhy staveb – od rodinných domů, veřejných budov, muzeí, kulturních institucí až po mosty či nádraží.

Cena nese jméno jednoho ze zakladatelů moderní architektury Miese van der Rohe, německého architekta žijícího od roku 1938 ve Spojených státech, který byl úzce spjat s funkcionalismem školy Bauhaus, kde působil jako její poslední ředitel v letech 1930-1933. V České republice se nachází jedna z jeho nejvýznamnějších staveb před emigrací do USA – Vila Tugendhat, která je nyní opět otevřena veřejnosti.

Cena Miese van der Rohe je udělována každé dva roky od roku 1988. K nejvýznamnějším stavbám, které tuto cenu získaly, patří Letištní hala Stansted a MUSAC - Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León. V roce 2015 byla oceněna budova Štětínské filharmonie. Od vstupu České republiky do Evropské unie jsou české projekty také zahrnuty do výběru komise a odborníků. Do užšího výběru se od počátku ceny probojovalo 86 staveb z České republiky. Jak jsme se dozvěděli do zástupců Nadace Miese van der Rohe, každý rok se komise složená z 90 odborníků v oblasti architektury, krajinného plánování či urbanistiky, obměňuje. Komise vybírá jediného vítěze v několika kolech: z přihlášených 240 projektů zvolí 40, které podrobně studuje a vybere 5 do nejužšího výběru.

Celou soutěž věnovanou současné evropské architektuře mapuje výstava Made in Europe: 25 let ceny Miese van der Rohe. Můžeme si zde prohlédnout 150 modelů staveb a 3000 projektů staveb, které byly nominovány na tuto cenu. Vratislav zde zastupuje model Hlavního nádraží, který si díky netypicky pojaté přestavbě rozhodně pozornost obyvatel města i návštěvníků zaslouží. Česká republika je zde zastoupena modely Paláce Euro, Jelením příkopem na Pražském hradě a Muzo centrem. Výstava je uspořádána podle časové osy, která zobrazuje mezníky v architektuře i jednotlivé projekty ve finále soutěže. Díky tomu si může návštěvník udělat představu o tom, jak se za posledních 25 architektura v Evropě rozvíjela. Výstavu ocení i odborná veřejnost, protože zde nalezne množství důkladně rozkreslených projektů, které hrály významnou roli v evropské architektuře posledního čtvrtstoletí.

Výstava je otevřená od 16. ledna do 13. března 2016 v Muzeum architektury, které je otevřeno každý den kromě pondělka. Ve středu od 10:00 do 16:00, čtvrtek od 12:00 do 19:00, zbylé dny od 11:00 do 17:00.
Další informace na oficiální webové stránce muzea ZDE.

 

DSC00567
DSC00572
DSC00580
DSC00591
DSC00601
DSC00604
DSC00606
DSC00609

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz