Kultura

Vratislavský mural art neboli umění v ulicích

Prase hrající na harmoniku, sovy s kocovinou, prehistorické příšery pronášející životní moudra, protesty proti předsudkům a barevné, do očí bijící kompozice připomínající mozaiky v Barceloně. Nemůžete odjet z Vratislavi, aniž byste to viděli! Důvod je zcela jasný – při další návštěvě už možná nebudete mít příležitost. Proč? Protože umění na zdech je nejvíce prchavé, nestále a proměnlivé.

Naši procházku můžeme zahájit v libovolné části města, v libovolnou denní dobu, ať už během dne nebo v noci. Jedná se o největší „městské muzeum umění“, nemá otvírací dobu ani vstupenky. Mluvíme zde samozřejmě o umění ulice – streetartu, o nástěnných malbách a graffiti. Nacházíme je na dávných německých městských domech, na kterých jsou stále viditelné stopy války, na garážích, zdech, tramvajích, v různých částech města – Psie Pole, Krzyki, Stare miasto a Nadodrze. Vratislav se ne bez příčiny chlubí tím, že je hlavním městem mural artu.

V Polsku se první nástěnné malby ve veřejném prostoru objevily za časů Polské lidové republiky a sloužily především k propagandě a… reklamě. Do dnešních dnů si mnoho lidí pamatuje, že: jestli šetřit, pak jedině s PKO a pokud vyrážíme na cestu, pak si s sebou musíme vzít chlebíčky s rostlinným máslem. Zbytky tohoto komunistického „umění“ stále (i když každým dnem mizí) můžeme najít na stěnách vratislavských městských domů.
Současné nástěnné malby a graffiti ve městě nemusíme dlouho hledat. Tyto velkoplošné obrazy tvoří ve Vratislavi nejznámější writeři z Polska i nejslavnější tvůrci streetartu evropské úrovně. Můžeme zde například najít práce legendárního francouzského writera Remeda nebo umělce z Barcelony Zosena, nositele mnoha prestižních uměleckých cen – ZBIOKA neboli Sławomira Czajkowského nebo M-city Mariusze Warase. Ve Vratislavi, alespoň prozatím, nenalezneme dlouholetého guru undergroundu Banksyho, ale po městě kolují zprávy, že i on by se měl ve městě nad Odrou objevit.

Kde hledat? Tvůrci streetartu si pro svá díla volí nejčastěji čtvrti se specifickou atmosférou, kde se městské domy ještě nevyléčily z ran utržených během 2. světové války, jejichž stěny jsou oprýskané a opadává z nich omítka. Mají rádi industriální atmosféru, dvorky, studny, temná zákoutí, silniční mosty, podzemní podchody a občas i náhodný kus prázdné stěny. Pro tvůrce streetartu jsou taková místa výzvou: jak adaptovat část často špinavého, nehezkého prostoru, aby znovu ožil a aby ho svým uměním povznesli?

Několik míst, kde určitě narazíte na pouliční galerii:
Podzemní přechod pod náměstím, pl. Społeczny
Oplocení vratislavské ZOO, kolem mostu Zwierzynieckého
Silniční mosty ve čtvrti Psie Pole, al. Jana Sobieského
Okolí stadionu sportovního klubu Śląsk, ul. Grabiszyńska
Dvorek mezi ulicemi św. Antoniego a Ruskou
Nákupní centrum Renoma, ul. Świdnicka, nejvyšší patra

 

Lov na sovy, u kterých neutrpí žádné zvíře!
Již mnoho let se na vratislavských ulicích, zejména pak v centru města v městské části Krzyki objevují graffiti zobrazující sovy. Abychom si sovy všimli, musíme si důkladně prohlížet zdi, lampy, vchody do domů nebo rozvodné skříně. Sovy totiž mohou usednout prakticky kdekoli.

Ve Vratislavi máme nefalšované milovníky soviček a lovce sov (fotografují je, vedou na internetu blogy a galerie). Sovy mají samozřejmě také svou stránku na facebooku. Sovičky byly před několika lety nominovány na 7 divů Vratislavi (neoficiálně soupeří s trpaslíky o to, aby se staly symbolem města).

Počet sov a jejich místo výskytu se neustále mění (jak to už s graffiti a sovami chodí). Radost z nalezené sovy ale zůstává.
Většina sov má dvě oči, potkat ale můžeme také jedince s třemi a zřídka i s jedním okem. Existují sovy černé a barevné, takové, které si už v životě ledasčím prošly i takové, kterým nic nechybí. Ve městě najdeme sovy mistrovsky namalované i vytvořené několika tahy. Jsou mezi nimi i takové, které teprve v noci, při světle pouličních lamp, ukazují svou pravou tvář. Pokud budete mít trochu štěstí, najdete celá hnízdiště sov, sedí v hejnu na některých zdech kolem řeky, na protipovodňové hrázi nebo se schovávají pod železničním mostem v bezprostředním centru města. Zbývá je jen najít.

 

mural1
mural2
mural3
mural4

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz