Kultura

Evropské hlavní město kultury Vratislav program

Výběr z programu Evropského hlavního města kultury 2016

Pro Vratislav je propůjčení titulu Evropského hlavního města kultury významnou událostí. Město se připravovalo na tuto událost několik let a přichystalo ve spolupráci s občanskými sdruženími 400 projektů, v jejichž rámci proběhne kolem tisíce uměleckých, kulturních a vzdělávacích akcí. Je se na co těšit – oficiální zahájení EHMK proběhne 17. ledna, kdy ze čtyř světových stran povede průvod duchů Vratislavi, o kterém jeho kurátor Chris Baldwin řekl, že: „takovou událost Vratislav ještě nezažila“.

K informacím na téma EHMK se budeme na portálu Květ Evropy jistě mnohokrát vracet, ale již nyní před zahájením, nabízíme přehled nejzajímavějších událostí, abychom se mohli těšit na vše, co nás čeká. Kulturní program je rozdělen do několika částí: performance, literatura, vizuální umění, hudba, divadlo, literatura, film, architektura a opera. Každá sekce nabízí svůj program, ze kterého si jistě každý vybere. My jsme vybrali to nejzajímavější z každé sekce, ale doporučujeme se blíže seznámit s podrobným programem na oficiální stránce EHMK 2016: http://www.wroclaw2016.pl

Performance a duchové Vratislavi
Chris Baldwin odpovědný za performance připravil se svým týmem a dobrovolníky slavnostní otevření Evropského hlavního města kultury, které nazval Probuzení. Není to však jediná iniciativa této sekce – 11. června proběhne performance Flow inspirovaná řekou Odrou, která naváže dialog mezi současností a minulostí města. Závěrečný ceremoniál s názvem Sky bude v prosinci v Hale století, kde zahraje orchestr složený z hudebníku z České republiky, Německa, Izraele a Polska a znovu se setkají vratislavští duchové.

17. ledna 2016: Probuzení, pochod od 16:00, zakončení na Rynku
11. června 2016: Flow, přístavy na řece Odře
prosinec 2016: Sky, Hala století

Architektura moderního evropského města
Ve Vratislavi se prolíná dávná sakrální architektura, německé architektonické dědictví, socialistický realismus i současné polské stavitelství. Tato mnohovrstevnatost je průvodním tématem sekce architektury, která nabídne řadu výstav mapujících neopakovatelnou strukturu města. Na zahájení programu se vydejte do Muzea architektury na výstavu Made in Europe. 25 let Mies van der Rohe Award, která nás provede po nejvýznamnějších stavbách posledního čtvrtstoletí. Zájemci o architekturu také mohou navštívit festival věnovaný architektuře – Dolnoslezský festival architektury DoFA’ 2016. Nakonec doporučujeme výstavu věnovanou městu – Architektura Vratislavi 20. století.

16. února - 27. března 2016: Made in Europe. 25 let Mies van der Rohe Award, Muzeum architektury
7. - 14. října 2016: Dolnoslezský festival architektury DoFA’ 2016, Muzeum architektury a další místa
16. prosince 2016 - 5. března 2017: Architektura Vratislavi 20. století, Muzeum architektury

Vratislav filmová
Filmu a filmovým festivalům se ve Vratislavi daří. Na každoroční festival Nowe Horyzonty přijíždějí tvůrci a diváci z celého světa, projekce probíhají na mnoha místech, včetně letního kina na Rynku. Navíc se v tomto roce ve Vratislavi budou předávat Evropské filmové ceny, kterým se přezdívá „evropský Oskar“ a z českých tvůrců ji získal film Alois Nebel nebo dokumentární film René Heleny Třeštíkové.

7. ledna - 31. prosince 2016: Polish Cinema for Beginners, Kino Nowe Horyzonty
21. - 31. července 2016: Mezinárodní filmový festival T-Mobile Nowe Horyzonty, Kino Nowe Horyzonty, Narodowe Forum Muzyki
6. září - 11. prosince 2016: Přehlídka laureátů Evropské filmové ceny, Kino Nowe Horyzonty
10. prosince 2016: Slavnostní udílení Evropských filmových cen, Narodowe Forum Muzyki

Město patří literatuře
Vratislav se stane v tomto roce také hlavním městem knihy UNESCO – kromě slavnostního zahájení své kadence, nám literární sekce doporučuje otevření muzea Pana Tadeáše. Kniha Pan Tadeáš je veledílem polské literatury z pera Adama Mickiewicze, její rukopis je ve Vratislavi uložen. Vřele doporučujeme se zúčastnit také zvláštní edice každoroční Evropské noci literatury.

23. dubna 2016: Zahájení Hlavního města knihy UNESCO, otevření Muzea Pana Tadeáše a Evropská noc literatury, Kamienica Pod Złotym Słońcem a další místa
9. - 15. května 2016: Mezinárodní festival poezie Silesius, různá místa
30. května - 5. června 2016: Mezinárodní festival detektivek, různá místa
5. července - 4. srpna 2016: Měsíc autorského čtení, Mediateka

Hudba v hlavním městě Slezska
Z bohatého programu nás nejvíce zaujal koncert nejslavnějšího skladatele filmové hudby Ennia Morriconiho s 200členným orchestrem, který shrne 60letou tvorbu výjimečného tvůrce. Hlavní událostí, kterou připravila sekce opery je zase Noc s Carmen, ve které bude vystupovat 500 umělců – tanečníků, pěveckých souborů z Polska a Španělka a sólisté vratislavské opery.

23. února 2016: Koncert Ennio Morricone, Hala století
26. - 29. dubna 2016: Jazz nad Odrou, Narodowe Forum Muzyki a hudební kluby
18. června 2016: Španělská noc s Carmen, Městský stadion
22. - 23. června 2016: Ethno Jazz Festival, různá místa
3. - 18. září 2016: Mezinárodní festival Wratislavia Cantans, Narodowe Forum Muzyki
4. – 9. října 2016: Festival Avant Art, různá místa

Všechny druhy vizuálního umění
Partnerským městem a dalším Evropským hlavním městem kultury je San Sebastian, z něhož pochází Eduardo Chillida. Tomuto světoznámému sochaři, který ve svých pracích propojuje sochy s okolní krajinou, bude věnována výstava v galerii BWA Avangarda. Je také připraven cyklus výstav věnovaných sklu, keramice, designu, kresbě a fotografii.

15. ledna - 13. března 2016: Eduardo Chillida. Zvuky, Awangarda BWA
24. - 28. června 2016: Přehlídka umění SURVIVAL, Hala továrny obráběcích strojů (FAT)
30. června - 31. července 2016: Bienále mladého evropského umění, Hala století

Vratislav – město Jerzyho Grotowského
Každoročně ve Vratislavi probíhají divadelní festivaly, které získávají věhlas po celém světě, patří k nim zejména Festival autorské písně a festival Dialog. Vratislav se bude také prezentovat jako město, se kterým byl spjat Jerzy Grotowski – působí zde jeho institut, ve kterém bude probíhat část divadelního programu, který je rozdělen do několika částí: Dziady. Recykling, Dolnoslezská divadelní platforma, Eastern line, Více než divadlo, Polish theatre showcase. Vyvrcholením pak bude Divadelní Olympiáda, během které bude každý den věnován jednomu z celosvětově významných tvůrců.

14. října - 13. listopadu 2016: Divadelní Olympiáda: Svět – místo pro pravdu, různá divadla
28. října - 4. listopadu 2016: Festival Dziady. Recykling, různá divadla
13. - 22. května 2016: Festival autorské písně, hudební divadlo Capitol

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz