Kultura

známka Vratislav - hlavní město kultury 2016

Evropské hlavní město kultury má svou známku

Víte o tom, že před vynálezem známky platil za zásilku příjemce, a ne odesilatel? Vedlo to k situacím, kdy příjemce nechtěl odebrat dopis nebo balíček, protože za něj nechtěl zaplatit. A proto vznikly známky, které měly navíc jednotnou cenu, protože dříve se platilo podle vzdálenosti. Za známku, kterou vydala Polská pošta u příležitosti zahájení Evropského hlavního města kultury, by ale odesilatel určitě zaplatil – je na ni totiž naše oblíbené město.

Známka Vratislav – Evropské hlavní město kultury 2016 má rozměry 43 x 31,25 mm a má hodnotu 5 polských zlotých. Je na ni pohled z věže kostela sv. Alžběty na Rynek a graficky zpracované povodí řeky Odry. Návrhů na tuto známku byla celá řada, konečnou verzi vytvořila Aleksandra Pietrzak. 

Známka určená pro sběratele je vytištěna na části graficky zpracovaného archu, který se odborně nazývá přepážkový list. Náklad je 150 000 kusů a bude k dostání na poštách v celém Polsku. Podle názoru redakce nápaditý suvenýr z cesty do Hlavního města kultury 2016!
Zájemcům o filatelistku doporučujeme také návštěvu Muzea pošty a telekomunikace, otevřeno mají po, čt, pá, so: 10:00 – 15:00, st: 10:00 – 17:00, ne: 11:00 – 16:00 v neděli je vstup zdarma, ul. Z. Krasińskiego 1.

DSC 0068
DSC 0072
DSC 0078

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz