Kultura

Petr Rímský hraje ve Wroclawi

  

Už zase nevím lásko jak to říct
Jak ti říct
Že už jsem zpátky

 Těmito slovy končí píseň Petra Rímského A ještě radši se vracím, kterou teď v listopadu můžeme chápat nejen jako lásku k ženě, ale i k místu, jakým je Wroclaw, neboť přesně zde měli možnost naši čtenáři Petra už několikrát slyšet naživo.

O jeho prvním polském koncertě s několika jinými významnými českými muzikanty, který se v roce 1989 konal na prknech divadla Teatr Polski, jsme psali zde. Po letech se k nám Petr zase vrací (což muselo začít samozřejmě v klubu Pieśniarze), a to navíc ne poprvé za posledních pár měsíců.
Neměli byste ale pravou představu o Petrově hudbě, kdybyste si mysleli, že je jen o lásce. Nedosažitelné sny a přání, jako v písni Blues o hvězdě, příběh o stárnutí a o samotě v písni Na štědrý večer, nebo touha stihnout zažít v životě všechno to, co se nám v něm zdá nejvzácnější (píseň Blues o deseti životech) jsou jen několik témat, které se v textech pražského písničkáře objevují. Očekávejte perfektní blues, chanson a jazz za doprovodu hudební skupiny Misitu.
Místa konání koncertů budou tentokrát celkem dvě, proto se nemusíte obávat, že se do komorních prostor nevejdete.
Vše začíná ve čtvrtek 30. listopadu v 19:00 hodin, kdy Petr vystoupí v místě Galeria Sztuki i Miejsce Spotkań Ślimak – malém, komorním prostoru, určeným nejen pro hudbu, ale i jiná setkávání s poezií a uměním. Pro ty, kteří galerii Ślimak ještě neznají - nejdříve najděte vchod na nádvoří od ulice Dąbrowskiego 37, pak jděte dovnitř a pořad doleva - cesta se vine jako skořápka hlemýždě, což právě jméno galerie česky znamená.
Druhý koncert, který můžete navštívit už v sobotu 2. prosince, se bude konat více na severu města – v srdci čtvrti Nadodrze, v Klubu pod Kolumnami. Toto místo složitě hledat nemusíte, mohli jste zde být již v březnu, kdy se tady konala Česká sobota. Tento koncert bude obohacen speciálním hostem z Varšavy, bardem Antonim Murackim, v Polsku známým milovníkem a překladatelem české hudby.
Doporučujeme stránky Petra a Antoniego, kde se můžete seznámit s hudbou obou muzikantů (nebo si ji připomenout).

• Petr Rímský & Misitu, 30. listopad, 19:00, Galeria Sztuki i Miejsce Spotkań Ślimak, Pl. Konstytucji 3 Maja 4
• Petr Rímský & Misitu + Antoni Muracki, 2. prosinec, 19:00, Klub pod Kolumnami, pl. św. Macieja 21

 

 

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz