Kultura

Mock balancuje na střechách Vratislavi

Nejnovější román Marka Krajewského, spisovatele, který děje svých románů nejčastěji situuje do dávné Vratislavi, nese jméno spisovatelova oblíbeného hrdiny – Mock. Rotmistr Eberhard Mock nenaplňuje představu detektiva, kterou si vytvořili čtenáři románů Arthura Doyla nebo Agathy Christie, je to postava plastická s temnými stránkami, negativními vlastnostmi a úzkostmi. Mockovou motivací pro vyřešení případu není jen touha po pravdě a spravedlnosti, ale také obava před chudobou či profesní ambice.

Jeho vyšetřování se snaží využít ve svůj prospěch bohaté a vlivné skupiny působící v tehdejším Prusku, a tak střídavě ohrožuje pozici Všeněmeckého svazu, zednářské lóže nebo židovské obce, což je, jak se brzy ukáže, velice nebezpečná hra. Hrdina balancuje mezi očekáváními mocných lidí a i doslova během hledání důkazních materiálů na římsách Haly století, která je druhou hrdinkou tohoto románu.

V Hale století několik měsíců před jejím slavnostním otevřením v roce 1913 za plánované účasti pruského krále dojde k masové vraždě, jejíž okolnosti napovídají, že se jedná o tajemný rituál. Kdo za ní může stát, komu je ku prospěchu? To se dovíte na stránkách románu, který vás inspiruje k tomu, vnímat Vratislav jinak.

Nejen postava záhadného Mocka je lákavá, přitahuje také prostředí, ve kterém se děj odehrává, tedy Vratislav počátku 20. století. Krajewský čtenáře provází po elegantních domech bohatých měšťanů, hospodách, putykách i podkrovních bytech chudých vrstev obyvatelstva tehdejšího pruského města. To vše se děje ve městě, na místech, která díky přesným popisům a vysvětlivkám (nápovědě, jaký název nese ulice dnes) můžeme navštívit i nyní, a tak by bylo možné použít knihu také jako průvodce po městě a projít se stopami hlavního hrdiny. V Krajewského románech, a není tomu jinak ani v tomto případě, Vratislav ožívá. Autor probouzí ve svých čtenářích smysl pro to vnímat toto město, nejen v podobě jakou má nyní. Do města s mnohovrstevnatou historií se tento tajemný příběh zkrátka hodí.

Myšlenkovým experimentem, kterým lze určit, zda Mock má dotyčného rád, nebo ne, je odpověď na otázku: Chtěl bys s člověkem X strávit několik dní na túře v Sudetských pohořích. Mock si takto zkouší, zda je mu někdo sympatický nebo ne. Kdybychom za X měli dosadit Mocka, pak odpověď bude rozhodné ano, a doporučujeme ho nejen jako společníka na túry, ale i večery, kdy se stýská po tom, jak svět vypadal v minulých stoletích.

Krajewského romány můžete číst i v českém překladu. Vyšel jeho bestseller Smrt v Breslau a také Konec světa v Breslau a Přízraky Breslau.

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz