Kultura

O Stalinově pomníku neboli Frontě na maso v Loutkovém divadle

Neuvěřitelný příběh, který se ale skutečně stal, připomněl Čechům polský novinář a publicista Mariusz Szygiel. Představení Pomnik inspirovaný jeho reportáží Důkaz lásky uvede vratislavské loutkové divadlo (Teatr Lalek) 30. září v 19:00.

Kniha Gottland polského čechofila Mariusze Szczygła získala v Polsku velkou popularitu. V České republice se stala s 20 dotisky vydavatelským bestsellerem, což je nepochybně dáno autorovým neotřelým pohledem zvenčí, ale zřejmě i tím, že u nás máme rádi, když se o nás někdo zajímá.

Důkaz lásky – jedna z řady zajímavých reportáží představuje mnohovrstevnatý příběh gigantického Stalinova pomníku (kterému se také říkalo Fronta na maso) na Letenské pláni. Největší sousoší v Evropě, jehož stavba vyžadovala nesmírné tvůrčí a organizační úsilí, stálo nad Prahou pouhých 7 let. Pomník se stal pro své tvůrce prokletím – během jeho stavby zahynulo šest dělníků a autor, sochař Otakar Švec, se svou manželkou spáchali ještě před jeho odhalením sebevraždu. Pomník byl odhalen v roce 1955, a již v roce 1956 pronesl na 20. sjezdu KSSS Chruščov svůj průlomový tajný projev Kult osobnosti, čímž zahájil změny v politickém myšlení, které vedly k tomu, že se monstrózní pomník stal nežádoucím.

Jak tyto události reflektuje současné divadlo, se budeme moci přesvědčit ve vratislavském Loutkovém divadle. Hra vznikla v polsko-české spolupráci – scénář napsala Elżbieta Chowaniec, režíroval Jiří Havelka a scénografii připravil Marek Zákostelecký. Hrají: Radosław Kasiukiewicz, Anna Makowska-Kowalczyk a Tomasz Maśląkowski.

Premiéra se bude konat 30. 9 2016 v 19:00. Další představení 1. 10 – 6. 10 a 22. 10 – 26. 10. Cena lístku: 30 zlotých, zlevněné vstupné 25 zlotých.

 

DSC08160
DSC08162
DSC08173
DSC08174

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz