Kultura

Pronásledované umění - Heinrich Tischler

Městské muzeum ve Vratislavi uspořádalo první výstavu židovských umělců žijících a tvořících v meziválečné Vratislavi. Expozici tvoří díla několika malířů, ale největší pozornost je věnována nezvyklému umělci, který se věnoval nejen malířství, ale i grafice, designu nebo architektuře, Heinrichovi Tischlerovi. Jsou zde vystaveny jeho olejomalby i grafika v tajemných temných tónech a figurální tvorba expresivního ladění. Tischler a jeho generace byla ovlivněna traumatickými zážitky první světové války a tvořili v jazyce expresionismu, který byl ve 20. a 30. letech převládajícím uměleckým stylem.

Heinrich Tischler se narodil v roce 1892 ve městě Kędzierzyn-Koźle. V roce 1910 zahájil studium na Královské akademii umění a uměleckých řemesel ve Vratislavi. V roce 1914 byl nucen své studium přerušit a narukovat do armády. V roce 1918 se vrátil na univerzitu a navázal kontakty s jinými umělci působícími ve Vratislavi. Se svým přítelem Isidorem Ascheimem založil uměleckou školu a vytvořil několik architektonických návrhů budov. Poté, co se dostali k moci nacisté, mu bylo pro jeho židovský původ zakázáno vykonávat své povolání. Po Křišťálové noci 11. listopadu 1938 byl zatčen a převezen do koncentračního tábora Buchenwald. Díky usilovné snaze rodiny a přátel byl z tábora po měsíci propuštěn, bohužel v důsledku zranění a celkového vysílení na svobodě zanedlouho zemřel. Tischlerovo dílo se podařilo převést jeho manželce do Londýna.

Častým motivem Tischlerových prací a prací umělců z jeho okruhu byly scény z ulic města, autoportréty, portréty známých nebo krajinomalby. V jeho dílech vidíme také život v meziválečné Vratislavi, který je těžký, temný a depresivní. Na této výstavě jsou také groteskně hrozivé kresby parodující nacisty a jejich zvětšující se vliv na kulturní život, kterými se umělci židovského původu snažili ventilovat ponížení a strach, který je začínal obklopovat. Tito umělci byli pod tlakem hned ze dvou důvodů – jako ne-Árijci se nemohli věnovat svému povolání a nemohli být členy sdružení umělců, a také proto, že jejich tvorbu v expresionistickém stylu, podobně jako téměř celé moderní umění, řadili nacisté k tzv. zvrhlému umění (Entartete Kunst).

Tato výstava je důležitá mimo jiné také proto, že jen málo umělcům židovského původu, kteří se v době nacistického teroru a pronásledování nacházeli ve střední Evropě, se podařilo své dílo zachránit. Proto také o mnohých židovských umělcích ze Slezska máme jen mlhavé informace a z jejich díla známe jen malý zlomek.

Výstava probíhá v Městském muzeu v Královském paláci od 19. března do 31. července 2016.
Je zde otevřeno od úterý do soboty 10:00 – 17:00, v neděli 10:00 – 18:00.
Vstupné pro dospělé: 15 polských zlotých, pro děti 10 zlotých.
Více informací na oficiální stránce muzea ZDE.

 

1 

 

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz