Kultura

Divadlo Ej.Aj má rádo české a slovenské hry

Divadelní skupina Ej.Aj nemá ani sídlo, ani stálé místo k prezentaci připravovaných her. Přesto se snaží již třetím rokem divákům nejen prezentovat divadelní hry, ale také je inspirovat k aktivní účasti na divadelní tvorbě. Divadlo Ej.Aj nás zaujalo mimo jiné tím, že kromě celé řady akcí, které pořádá, se zaměřilo na inscenaci českých a slovenských divadelních her. Zakladateli divadla jsou Ada Biela a Kuba Tabisz, právě ti jsou stálicemi divadla Ej.Aj, ke kterému se připojují stále noví herci.

Ada a Kuba pořádají divadelní workshopy, na kterých rádi uvítají lidi, kteří dodrží jejich dvě základní pravidla – jsou odhodlaní a svědomití. S těmito účastníky se setkávají jednou týdně a vytvářejí společně nejen divadelní hry, ale především pracují nad tím, aby se noví adepti na herce dozvěděli mnohé o sobě samých, učili se spolupracovat a překonávali strach. „Divadlem by se měl zabývat každý,“ říká nám spoluzakladatel divadla Kuba Tabisz, „lidé se neustále bojí, že se zkompromitují před ostatními, ale tento strach není opodstatněný“. Účastníci každotýdenních workshopů se věnují práci s tělem, unikají ze svých zón komfortu a hrají s loutkami – vše, co se naučí, mohou použít v praxi, protože Divadlo Ej.Aj se účastní celé řady performancí v městském prostoru. Členy divadla jsme mohli vidět například v létě 2015 na performanci Mosty nebo na Otevření Evropského hlavního města kultury. Divadelní skupina má nyní kolem 30 členů – někteří z nich hrají v představeních Divadla Ej.Aj, ostatní se účastní jiných akcí, například Pondělních improvizací ve vratislavské kavárně Szkalarnia.

Je náš život vernisáž? Dělají si naší přátelé ze života vernisáž? Odpovědi na tyto otázky jsou pro tvůrce Divadla Ej.Aj zásadní. Tvrdí, že Havlova jednoaktovka je dnes ještě více aktuální než v době svého vzniku. Manželé Michal a Věra, kteří se za každou cenu snaží před svým přítelem předvést, se nakonec ukážou jako směšní lidé, kteří mají vše jen proto, aby se mohli chlubit před ostatními. Prázdnota a hloupost lidí, která vede k absurdním a groteskním situacím, je hlavním tématem další české hry z repertoáru divadla. Hra Pavla Kohouta Marast (v polském překladu Degrengolada) o výslechu obyvatele Vaňka ukazuje vyšetřovatele jako neschopné lidi bez fantazie, kteří sami nerozumí tomu, jaká je jejich role v celém procesu. Dochází k absurdním situacím, kdy vyslýchaný občan radí svým vyšetřovatelům, na co se ptát a jak postupovat. Divadlo Ej.Aj skvěle vybralo prostor pro inscenaci hry – stejně jako v původním textu se děj bude odehrávat ve sklepení – v tomto případě ale v podzemí budovy Vratislavské technické univerzity.

Proč se herci Divadla Ej.Aj zabývají právě českými hrami? „Líbí se nám český přístup k postavám, zdá se mi, že Češi jsou schopni vtipné sebereflexe. Myslím si, že Češi se dívají na své hrdiny shovívavě, kdežto Poláci jsou spíše cyničtí,“ odpověděl Kuba Tabisz.

Divadlo připravilo také hru slovenského spisovatele Pavola Rankova Stalo se prvního září o tom, jak se tři kamarádi – Slovák, Čech a Žid na koupališti vsadí, o to, kdo má přednostní právo získat srdce krásné Marie. Píše se rok 1938 a chlapci netuší, že je to poslední léto, kdy budou v bezpečí pohromadě.

Divadelní skupina plánuje pokračovat ve své činnosti i v budoucnosti. Můžeme prozradit, že se chystají inscenovat další české hry, mimo jiné Kohoutův Atest a Havlovu Audienci. Připtavují také projekt o významných osobnostech spojených s Vratislaví, které po sobě zanechaly stopu v dějinách města. Už se velice těšíme! Všechny informace o premiérách a představeních budeme poskytovat na facebookovém profilu portálu Květevropy.cz.

 Autory fotografií jsou Justyna Żądło a Kuba Tabisz. 

1
2
3
4
5
6

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz