Kultura

Galerie Ślimak – všechny druhy umění na 30 metrech čtverečních

V galerii Ślimak na vratislavském Nadodrzu se na necelých 30 metrech čtverečních konají vernisáže, koncerty autorských písní, setkání se spisovateli a workshopy pro dospělé. Vedoucí galerie Aneta Dotka chtěla vytvořit místo, kde se umělci a obyvatelé z okolí mohou nejen setkat, ale také mít zázemí pro vlastní tvůrčí inciativy. Můžeme říct, že se jí to daří – na akcích pořádaných galerií přichází stále více lidí od dětí až po 80leté milovnice umění ze sousedství.

V galerii Ślimak se výstavy průběžně mění – nyní zde najdeme velkoformátové fotografie Ewy Grzeszczuk, která se zaměřila na fotografování rzí v nejrůznějších podobách. Vernisáž Ewy měla veliký úspěch, v malém prostoru nebylo k hnutí, konal se koncert a den poté i sama autorka zazpívala v improvizovaném koncertu za doprovodu písničkáře Grzegorze Dąmbrowského. Konání průběžných výstav a každý týden nových akcí je značně časově náročné, proto se práci v galerii, kromě její zakladatelky, věnuje také studentka Akademie výtvarného umění ve Vratislavi a malířka Patrycja Mikołajczak.

Kromě pořádání časových výstav, působí Ślimak také jako prodejní galerie, kde můžeme najít několik zajímavých umělců. Největším počtem pláten je zde zastoupen Piotr Myszyński, který tvoří v obci Biała (nedaleko Prudniku a hranice České republiky). Jedná se o umělce, který o sobě tvrdí, že je poznamenán osudem. Ve Vratislavi se věnoval herectví, zejména pantomimě, a tanci, bohužel kvůli nemoci je nyní trvale upoután na invalidní vozík, a tedy i poněkud ke svému městu, ve kterém se však jako lokální patriot aktivně účastní veřejného života, vede workshopy pro děti a především maluje. Jeho expresivní plátna ukazují město a výjevy z autorova života způsobem, ve kterém je propojena citlivost tvůrce i jeho neotřelý a neopakovatelný styl.

Galerie také pořádá setkání se zajímavými lidmi, kteří se chtějí s druhými podělit o to, co je zajímá. Díky jedinečné atmosféře místa, se zde návštěvníci i vystupující necítí jako ve formálním a oficiálním prostoru městské instituce, díky čemuž zde probíhají inspirativní diskuze a navazují se nová přátelství. Můžeme se zde setkat nejen s básníky a výtvarnými umělci, ale také s lidmi, kteří se věnují práci s lidmi s handicapem, vedou litografické workshopy nebo třeba jezdí na Harleyi.

Proč nese dynamicky se rozvíjející galerie název Ślimak, tedy Hlemýžď? Název je inspirován básnickou tvorbou Ryszarda Krynického, v jehož poezii se motiv hlemýždě objevuje a ve které je chápán jako příbuzný člověka, se kterým ho pojí to, že „jsou bratry v nejistotě existence.“ Síla slova a poezie je jednou z inspirací Anety Dotky (pseudonymem Anekdotka), která chce propojovat různé druhy umění a poezií vyplňovat také tento jedinečný výstavní prostor. Sama pochází z Poznaně, ale zamilovala se do vratislavské architektury a neopakovatelné atmosféry města. Co ji ale především na Vratislavi fascinuje, jsou lidé, proto se také rozhodla, že galerie, kterou vytvoří, jakkoli je to organizačně a finančně náročné, by měla být místem, kde se budou lidé setkávat a kde se budou rozvíjet mezilidské vztahy.

Do galerie Ślimak se můžete projít pěšky z centra města, nachází se na ulici Łokietka 3. Otevřeno je denně, ve všední dny od 10 do 18, v sobotu od 10 do 16 a v neděli do 14. Pro informace o aktuálních událostech, které se v galerii konají, sledujte galerijní Facebook.

 

 

1
2
3
4
5
6

 

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz