Jídlo a Pití

Slezské nebe nad Vratislaví i na talíři

Součástí kulturního dědictví je bezesporu i jídlo, ve Slezsku se vařilo nyní trochu pozapomenuté slezské nebe, které nás překvapí zajímavým spojením masa a sladké chutě omáčky na bázi sušeného ovoce. V tradiční kuchyni tohoto regionu sladká chuť hlavních jídel nebyla ničím výjimečným – rozinky a švestky se přidávaly například do bigosu a na jablkách nebo hruškách se pekla zvěřina.

Slezské nebe se tradičně podává s kluskami – jedná se o menší knedlíčky kulatého tvaru z bramborového těsta. Zajímavé je, že vratislavské kluski se liší od těch z jiných míst Slezska tím, že uvnitř mají menší kousek opečeného bílého pečiva.

Překvapivě uvařit slezské nebe není podle znalců a gurmánů až tak složité. Níže naleznete recept, který, jak doufáme, vás inspiruje k vlastnímu kulinářskému dobrodružství.

300 g uzeného vepřového masa (plecko nebo šunka)
300 g bůčku
250 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)
citrónová šťáva
sůl
pepř
špetka cukru
2 lžíce másla
1 lžíce mouky
povidla

Postup: Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme odmočit přes noc. Maso zalijeme vodou a vaříme 45-60 minut podle velikosti kousků masa. Poté přidáme namočené sušené ovoce nakrájené na menší kostičky i vodu, ve které jsme ovoce odmočili, a vše vaříme půl hodiny. Maso vyjmeme a nakrájíme ho na plátky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Do omáčky přidáme dále jíšku připravenou z másla a mouky. Pro dochucení můžeme ještě přidat jednu nebo dvě lžíce povidel.

Pokud máte na slezské nebe chuť a uvařit si ho doma je příliš velká výzva, můžete si ho dát v restauraci. Stejně jako v České republice, i v Polsku většina restaurací dává přednost rychlým a jednoduchým jídlům, proto najít tradiční slezské nebe v menu není jednoduché. Ve Vratislavi si ho můžete vychutnat v restauraci Gastropub Wrocławska, rodinném podniku, kde kultivují tradici slezské a vratislavské kuchyně.

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz