Jídlo a Pití

V České hospodě brčko do piva nedostanete

Na české hospody je v Polsku móda, restaurace Česká se ale odlišuje tím, že ji chválí i samotní Češi. Pokud vám ve Vratislavi chybí český koutek, pak dejte šanci tomuto místu – pochutnáte si tady na tradičních jídlech jako svíčková nebo guláš s knedlíkem nebo hospodské klasice: utopenci či nakládaném hermelínu.

Co je ale na hospodě nejdůležitější, je samozřejmě pivo. Plzeň, kterou dovážejí v tancích z České republiky, je výborné kvality a mnozí tvrdí, že je tady nejlepší v celé Vratislavi. Snaží se zde dělat vše podle procedur, které známe z nejlepších českých hospod, jako čištění trubek nebo chlazení sklenic ve vodě před čepováním. V Prazdroji, pokud jste to ještě nezaznamenali, vymysleli novou marketingovou strategii, jak prodávat pivo. Rozdělili ho podle typu čepování, což z tradičních hospod neznáme. A tak se tedy musíme rozhodnout, zda si dáme plzeň v podobě hladinky, čochtana, šnyta nebo mlíka (o kterém se můžeme na stránce pivovaru kdovíproč dočíst, že tento typ je oblíbený zejména u žen). V každém případě za nové nápady z oddělení propagace Prazdroje restaurace Česká nemůže, a proto nad tím přimhouříme oko a dáme si hladinku, která se nejvíce blíží tradičně čepované plzni.

Restaurace Česká má příjemný interiér, který navazuje na střídmou estetiku českých hospod. Prostory restaurace jsou zařízeny moderně a vkusně, ze stěn nečíhají podobizny Švejka nebo Karla Gotta, tak jak tomu často bývá v českých hospodách v Polsku. V přízemí se můžeme posadit u menších stolů, na mezipatře jsou delší stoly pro posezení ve větší skupině. Během jara a léta je na Svídnické ulici, po které nejezdí auta, postavena letní zahrádka se slunečníky.
Na restauraci Česká se nám velice líbí menu, které je krátké a výstižné. Je v něm vše, co nás napadne, když se řekne tradiční kuchyně – svíčková, guláš, řízek, kuře na paprice, vepřo knedlo zelo nebo i smažený sýr, který mají Poláci zřejmě ještě raději než Češi. Dát si ale můžeme i specialitu kuchyně, kterou pojmenovali Nevěřící Tomáš a jedná se o jemné vepřové připravované metodou confit (tedy během dlouhého, pozvolného dušení) s domácími noky a kořenovou zeleninou. Každý měsíc se v menu objeví dvě sezónní jídla. A nakonec dezert – tedy tradiční „česká“ arménská marlenka.

Aby toho českého nebylo málo, je zde také nabídka českého tvrdého alkoholu a klasických drinků. Protože pití alkoholu doprovází chuť k jídlu je v jídelním lístku také místo pro něco na zub – tatarák s topinkou, bulharka, utopenec, sulc nebo nakládaný hermelín.

V restauraci Česká jsme si povídali s jejím manažerem Marcinem Radulským, což je inteligentní a cílevědomý člověk, pod jehož vedením se tomuto místu bude určitě i nadále dobře dařit. Podle svých slov si zakládá na výborné obsluze, která se snaží vyhovět zákazníkům (což u nás není samozřejmostí). Když ale zákazníci poprosí o brčko nebo sirup do piva – což v Polsku není výjimkou, uslyší: „Promiňte, ale v této restauraci podáváme pivo tradičním plzeňským způsobem, a brčka ani sirup bohužel nemáme.“

Restauraci Česká najdete na ul. Świdnicka 8, mají otevřeno od 11 do 23, v pátky a soboty do 24. Pivo stojí do 10 polských zlotých.

 

1
2
3
4
5
6

contentmap_plugin

Komentarze  

+4 #1 Jan Kašpar 2016-06-10 17:43
Výborný článek k nejlepší české hospodě široko daleko! Nicméně dovolím si poznámku ke způsobům čepování. Ačkoliv se jedná o marketingový tah Prazdroje, právě tyto různé způsoby jsou tradičními způsoby správného zacházení s pivem plzeňského typu a Prazdroj se tak jaksi vrátil ke kořenům. V dobrých tradičních hospodách tak jistě bylo možné narazit na různé způsoby čepování již v "hluboké" minulosti - viz fejeton Karla Čapka z roku 1936: http://www.lidovky.cz/karel-capek-ohrozeny-snyt-09t-/nazory.aspx?c=A100416_120417_ln_nazory_glu
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz