Jídlo a Pití

Hala Targowa a posezení u iberské šunky

Jedním z nejzajímavějších míst Vratislavi je bezesporu tržnice Hala Targowa, která byla postavena podle návrhu Richarda Plüddemanna a Heinricha Küstera v letech 1906–1908. Místo není zajímavé jen svou architekturou (parabolické železobetonové klenby byly ve své době zcela výjimečným projektem evropského významu), ale také tím, že zde můžeme pozorovat skutečný život Vratislavanů. Povídáme si o tom s Alejandrem Capdevilou, který se právě zde rozhodl rozvíjet svůj obchod.

Pracoval jako grafický designér, postavil ve Vratislavi plovoucí dům na Odře, ve spolupráci s Muzeem architektury restauruje zámek z 12. století a také… prodává iberskou šunku. Dobré jídlo se ve Španělsku dělá rukama, pečlivě a především podle místních tradic předávaných z generace na generaci. „Tyto výrobky jsem zkrátka nemohl prodávat v nákupním řetězci. Hala Targowa je elegantní a neopakovatelné místo.“ Alejandro má pravdu, přestože Hala Targowa stále ještě nemá atmosféru a lesk tržnic v západní Evropě, kde se na trzích prodávají nejkvalitnější potraviny a je podáváno výtečné jídlo. Přesto tržnici a nabídku místních živnostníků začíná oceňovat stále větší množství lidí, kteří zde chodí nakupovat ve velkém zejména v sobotní dopoledne.

Alejandro se zaměřil na prodej kvalitní iberské šunky (jamón ibérico), slaniny a salámu. „Chtěl jsem udělat lidem radost. A vím, že lidé v Polsku mají rádi vepřové, tak jsem si řekl, že se tady pokusím prodávat naše výrobky. Měl jsem tušení, že to tady bude mít úspěch.“ Šunku dováží z malé vesnice nedaleko Salamanky. Právě zde leží region proslulý výrobou šunky, která pochází z tmavých prasat žijících pouze na Iberském poloostrově. Prasata žijí volně v ekosystému nazývaném dehesa, což je kopcovitá krajina porostlá dubovými lesy. Prasata se zde živí trávou, lesními plody, luštěninami a především žaludy. Podle váhy zvířete mohou denně zkonzumovat 3-10 kg žaludů a kolem 3 kilogramů trávy.

Nejprodávanějším výrobkem v Alejandrově stánku je tato šunka z tmavých iberských prasat. Specifický způsob výživy a volný pohyb přispívá k tomu, že zvířata spalují tuk. Proto má maso odlišnou strukturu a chuť než maso zvířat chovaných v jiných místech. Důležité je přiměřené množství tenkých tukových vrstev, tvar svalů a pevnost svalových vláken. Tuto výjimečnou šunku si mohou zákazníci nechat odborně nakrájet, protože, jak říká Alejandro: „Šunka musí být nakrájená na co nejtenčí plátky, pak je poměr chuti, vůně a teploty uvnitř a na povrchu harmonický“.

Šunku si můžeme koupit a vzít domů nebo si jí dát přímo na místě jako tapas. Kolem stánku jsou židličky, na kterých posedávají hosté, jedí šunku a opékaný chleba. Stánek se stal místem, kde si lidé nejen přijdou pochutnat, ale si i popovídat. Často zde slyšíme i španělštinu, protože není nad to procvičit si své jazykové dovednosti přímo s rodilými mluvčími. Alejandro zaměstnává ve svém obchůdky lidi, kteří výborně znají španělštinu i španělské reálie. „Se zákazníky si povídáme. Díky tomuto obchodu jsem poznal nepřeberné množství zajímavých lidí“. A jak Alejandro odpočívá? „Nepotřebuji odpočívat, vůbec se tady necítím jako v práci. Jsem tady, povídám si s lidmi a relaxuji“.

Na své procházce po Vratislavi rozhodně nezapomeňte nakouknout do tržnice Hala Targowa. Je zde otevřeno každý den kromě neděle od 8:00 do 18:30, v sobotu do 15:00.

 

Alejandro1
Alejandro2
Alejandro3

 

contentmap_plugin

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz