Jídlo a Pití

Na návštěvě v pivovaru Browar Stu Mostów

Pivovarnictví je klenotem kulturního dědictví střední Evropy, právě ve Vratislavi je dlouholetá tradice vaření piva, která sahá až do středověku. Když se tradice setká s tvůrčím a otevřeným přístupem vznikají skvělé nápady a výborné pivo – takový jsme měli pocit z návštěvy pivovaru Browar Stu Mostów.

Pivovar založili Arletta a Grzegorz, kteří svůj sen o pivovaru ne náhodou realizují právě ve Vratislavi. Nadchla je myšlenka pokračovat v dávné tradici výroby piva v tomto městě, kde chtěli vytvořit moderní regionální pivovar, který by nabízel kvalitní alternativu k nabídce velkých koncernů. Od roku 2012 studovali výrobní procesy, jezdili po pivovarech po celém světě, přemýšleli nad koncepcí výroby a v neposlední řadě hledali investora. Po těžké práci se jim podařilo svůj sen uskutečnit a v roce 2014 založili pivovar Browar Stu Mostów, jehož název odkazuje nejen na město na ostrovech, kde se pivo vaří, ale také na ideu propojení mezi lidmi, spojování historie a současnosti.

Čím je toto místo výjimečné? Nejzajímavější je to, že pivovar neustále rozvíjí svou nabídku. Kromě svých dvou vlajkových řad piv WRCLW a Salamander, které vycházejí z klasických chutí a výrobních procesů, vytvářejí piva netradičních chutí v řadě ART. Ideou piv ART je propojit pivovar se zkušenostmi a přístupem jiných pivovarů. Díky této spolupráci vzniklo například pivo silně chmelové chuti ART Imperial Apricot IPA, které vytvořili ve spolupráci s americkým pivovarem Pizza Boy Brewing. Tato spolupráce nebyla navázaná náhodou – pivovar Browar Stu Mostów se hlásí a inspiruje americkým přístupem k výrobě piva a ve své nabídce má celou řadu piv IPA, které mají ve Spojených státech bohatou historii.

Pokud Browar Stu Mostów během své návštěvy města navštívíte, což vřele doporučujeme, můžete několik druhů piv vyzkoušet na tzv. pivní desce, kterou nabízí hospůdka pivovaru. Kromě toho mají hosté na výběr z 10 čepovaných piv, nejen z místního pivovaru. K pivu si můžete objednat dobré jídlo, jehož ingrediencí je často – jak jinak – pivo. V menu je také informace o tom, jaké pivo se bude k danému jídlu nejlépe hodit. Nejpříjemnější je pak na návštěvě hospůdky to, že se nachází ve výrobních prostorách pivovaru a hosté mohou z vyvýšeného místa sledovat, jak probíhá výroba a cítit příjemnou vůni vařeného sladu.

Za kvalitu a chuť piva odpovídá hlavní sládek Mateusz Gulej a Michał Żankowski. Pivovar se dynamicky rozrůstá a přibývá v něm i zaměstnanců – ti, kteří se zabývají procesem výroby piva, studovali na Přírodovědecké univerzitě ve Vratislavi a nyní nabyté znalosti rozvíjejí v praxi. Pokud se hosté chtějí dozvědět více na téma výroby piva, vyzkoušet jednotlivé druhy a projít se výrobní halou, mohou se zúčastnit procházky po pivovaru. Konají se dvakrát týdně: v úterý v 18:00 a v sobotu v 16:00. Do pivovaru lze dojet z centra města tramvají číslo 11, 6 nebo 23 na točnu Kromera, pak pěšky 3 minuty na ulici Jana Długosza. Pivovar se nachází v hezkém cihlovém komplexu, pivo si můžete dát nejen v hospodě pivovaru ale také na pivní zahrádce.

Pokud si chcete přivést z výletu z Vratislavi pivo jako suvenýr, zde je MAPA, kde ho můžete koupit lahvované.

 

1
10
2
5
6
7
8
9

contentmap_plugin

Práva na veškeré texty, fotografie a grafiku umístěnou na webové stránce Kvetevropy.cz jsou vyhrazena. Není povoleno jejich použití nebo kopírování bez souhlasu redakce.

Kontakt: redakce@kvetevropy.cz